CONCEPT
Analiza riscurilor și a punctelor critice de control cunoscută generic și sub numele de HACCP (Hazard Analysis Crictical Control Points) reprezintă un sistem de management care are rolul de a identifica, preveni și controla riscurile care pot apărea pe durata întregului flux al lanțului alimentar.

-
La baza HACCP stau 7 principii:
1. Analiza pericolelor
2. Determinarea PCC
3. Stabiliarea limitelor critice
4. Elaborarea procedurilor de monitorizare
5. Stabilirea acțiunilor corective
6. Stabilirea procedurilor de verificare
7. Elaborarea documentației și păstrarea înregistrărilor.

Când amintim de întreg lanțul alimentar, facem referire la tot intervalul încă din momentul apariției materiei prime cu fluxul de procurare/producție a acesteia până la momentul de transformare în produs finit, care va rezulta ulterior în produs de consum alimentar, sigur pentru noi oamenii.
Toate unitățile trebuie să implementeze sistemul HACCP pentru a asigura un flux sigur al produselor alimentare. Astfel, este posibilă identificarea eventualelor pericole de natură biologică, fizică și chimică pentru a se adopta din timp măsurile preventive și corective necesare.
Fiecare unitate alimentară trebuie să își stabilească PCC (Punctele Critice de Control) pe baza arborelui decizional , urmând ca acestea să fie monitorizate, cu scopul de a ține sub control întregul flux, astfel încât pe masa consumatorilor să ajungă produse conforme, sigure ceea ce va contribui totodată la încreredea consumatorului în produsul consumat.
BENEFICIILE IMPLEMENTĂRII HACCP
- Garantează calitatea și igiena produsului.
- Ajută la extinderea termenului de valabilitate
- Contribuie esențial la reducerea costurilor și pierderilor la nivelul unității
- Crește eficiența producției
- Face diferența pe o piață competitivă.
- Asigură fabricarea unor produse sigure
- Sporește încrederea clienților